Voedselbos de Overtuin (2018)

In Voedselbos de Overtuin wordt de rijke botanische kennis van Trompenburg Tuinen en Arboretum gekoppeld aan het vernieuwende voedselbosconcept. Voedselbos de Overtuin biedt ruimte voor ontmoeting, educatie, recreatie en participatie op het gebied van natuur, voedsel en tuinkunst en vormt daarmee een bijzondere nieuwe aanvulling op het groene palet van Trompenburg.

In de Overtuin maken we inzichtelijk wat een voedselbos is, hoe het werkt, hoe het er uit kan zien en wat voor rollen het kan spelen: als ecosysteem, als bibliotheek van smaken, als experiment, als leeromgeving, als landschap en als manier om de cultuurhistorie levend te houden. In de Voedselboscatalogus in het entreegebied komen basisprincipes en achtergronden aan bod. De andere delen van de Overtuin belichten verschillende vormen van voedselbosbouw: Voedselbosgaard, Organisch Voedselbos, Zonrijke Oeverzoom, Schaduwrijk Woud.

Voedselbos de Overtuin is ontworpen om het verhaal van het voedselbos te vertellen. De inrichting van de Voedselboscatalogus en ontwerp en plaatsing van de informatieborden vormen samen een informatiearchitectuur die dit verhaal in al zijn complexiteit inzichtelijk maakt voor de bezoekers van Trompenburg.

Voedselbos de Overtuin is een samenwerking tussen Trompenburg Tuinen en Arboretum, Moestuinman, Rotterdams Forest Garden Netwerk en St. Voedselbosbouw NL
Ruimtelijk ontwerp & informatiearchitectuur: Paul de Graaf Ontwerp & Onderzoek
Botanisch ontwerp: Wouter van Eck, Max de Corte
Status: in aanleg