SKAR Tuinen in aanleg

In samenwerking met SKAR (Stichting Kunstenaars Accomodaties Rotterdam) vormen we met Coöperatie Ondergrond een aantal on(der)gebruikte besloten betegelde schoolpleinen en tuinen bij locaties van SKAR om tot groene oases, met toegevoegde waarde voor huurders, omwonenden, (stads)natuur en het stedelijke klimaat.

Als de ateliers de kloostercellen zijn waarin de kunstenaars in concentratie hun werk doen, dan zou de buitenruimte een kloostertuin kunnen worden. Een tuin met een verscheidenheid aan gewassen die bruikbaar zijn voor de mens, waar naast voedsel ook grondstoffen als (bouw)materialen, kleurstoffen of medicinale bestanddelen groeien. De tuin biedt schaduw en rust biedt op een warme dag en een mooie aanblik voor huurders en omwonenden. Maar zij is ook een plek van kennis en verhalen, die een bron van inspiratie kan zijn (en mogelijk ook van materiaal) voor de kunstenaars die daar open voor staan De SKAR tuinen worden zo een ondersteunend element voor de doelstellingen van SKAR. Daarnaast dragen de tuinen bij aan stedelijke doelen als klimaatadaptatie en voorkomen van hittestress.

Coöperatie Ondergrond werkt volgens voedselbosprincipes, waarbinnen de tuin zich kan ontwikkelen tot eetbare natuurtuin. Het eindbeeld is een weelderige, biodiverse tuin. Een beetje wild, maar wel met een mooie ruime entree en ruimte voor huidig gebruik en onderhoud. De tuin is zo ingericht dat er uit geoogst kan worden door Ondergrond, zodat zij het beheer kostenneutraal kan doen.

De eerste tuin is inmiddels ingericht. Medehuurders, omwonenden en betrokken partijen zijn enthousiast. Zie hier het persbericht van de gemeente.

De aanleg van de tuinen wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord.